Najmanje 18 ljudi poginulo je u tri bombaška napada u sjeveroistočnom nigerijskom gradu Damaturu. Militanti Boko Harama napali su preko noći vojni logor u državi Yobe, ali su nigerijski vojnici odbili napad. Ubijeno je najmanje 100 militanata. U borbama je poginulo sedam vojnika, a još devet ih je ranjeno.

Nekoliko sati kasije, oko šest ujutro po lokalnom vremenu, dvije su bombašice samoubojice napale džamije prepune vjernika. Jedna od žena ušla je u džamiju i detonirala eksploziv, a druga je svoju bombu detonirala ispred džamije, javljaju svjetske agencije.

Iz jednih izvora doznaje se kako je poginulo 15 osoba, i još 12 ozlijeđeno, dok drugi navode kako je živote izgubilo sedam ljudi. Još jedan napad dogodio se u naselju stočara Fulani, kada su dvojica bombaša samoubojica detonirala bombe, pri čemu je poginulo deset ljudi.

Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za napade, lokalno stanovništvo krivi skupinu Boko Haram. U šestogodišnjem sukobu Nigerije i Boko Harama poginulo je oko 20 tisuća ljudi, prema procjenama AMnesty Inernationala.

Komentiraj

FOTO:EPA/STRINGER
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.