Odlučna da zadrži svoje mjesto u Europskoj uniji bez obzira na Brexit, škotska premijerka Nicola Sturgeon će u srijedu otići u Bruxelles.

Šefica autonomaša SNP ostaje pri obećanju koje je dala nekoliko mjeseci prije referenduma, a to je braniti interese Škotske u slučaju Brexita.

“Odlučno ostajem pri namjeri zadržavanja odnosa i mjesta Škotske u EU”, rekla je Sturgeon tijekom rasprave o Brexitu u parlamentu u Edinburghu.

“Da izađemo iz Europe, to bi bilo protiv naše volje, i demokratski neprihvatljivo”, dodala je i naglasila da su Škoti glasovali jasno sa 62 posto glasovali na referendumu za ostanak u EU-u.

Prema anketi koju je proveo The Sunday Times, 52 posto Škota žele da se njihova zemlja odvoji od Velike Britanije i da Škotska ostane članicom Europske unije.

Sturgeon je rekla da u srijedu putuje u Bruxelles podastrijeti stajališta i interese Škotske predstavnicima glavnih parlamentarnih skupina i predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

Komentiraj

FOTO:EPA/JANE BARLOW
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.