Godinu dana nakon napada kamionom u kojemu je u francuskoj Nici poginulo 86 osoba, tisuće ljudi odalo je počast žrtvama napada na popularnom Engleskom šetalištu.

Nakon vojnog mimohoda u Parizu u povodu Dana Bastilje, u Nicu je stigao i predsjednik Emmanuel Macron, nekoliko ministara u vladi, kao i bivši predsjednici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy.

Službena svečanost gotovo u potpunoj tišini počela je u 16,30 sati, promet je prekinut, a sigurnost maksimalna uz brojne policajce u civilu.

Macron je s lokalnim i državnim dužnosnicima nakon intoniranja himne odao počast poginulima na Trgu Massena nedaleko od Engleskog šetališta među čije se posjetitelje prije godinu dana kamionom dovezao Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, pomevši ih u brzoj vožnji.

Francuski predsjednik uručio je ordenje Legije časti policajcima i civilima zaslužnima za angažman na pokušaju uhićenja napadača toga kobnog dana.

Među odlikovanima su policijski časnici Gaetan Roy i Magali Cotton koji su se trčeći dali u potjeru za Lahouaiej-Bouhlelom, uhitili ga i ubili.

Orden je uručen i Francku Terrieru, zaposleniku francuske zračne luke koji je, shvativši što ubojica smjera, uspio motociklom stići do kamiona i objesiti se o njegova vrata u nastojanju da ga zaustavi. Među odlikovanima je i dizaličar Alexandre Nigues koji je također pokušao ući u kabinu kamiona, kaneći spriječiti ubojicu u suludom naumu.

Svečanost je nastavljena vojnom paradom i komemoracijom na kojoj je francuski predsjednik, među ostalim kazao kako se svaki državljanin Francuske “precizno sjeća gdje se nalazio u trenutku napada”.

“15. srpnja Francuska se probudila u ranama”, rekao je Macron, prisjetivši se žrtava i njihovih obitelji: “To su bili strašni dani, dani užasa i tuge. No vi ste se držali junački. Država vas nikad neće napustiti, niti će prestati tragati za istinom. Osim boli i dubokih emocija koje večeras međusobno dijelimo dugujem vam…, svi vam mi dugujemo obećanje da ćemo neumorno nastaviti borbu protiv terorizma”, kazao je francuski predsjednik.

Napad što ga je počinio Lahouaiej-Bouhlel bio je jedan u nizu napada za koji su odgovornost preuzeli džihadisti Islamske države, u kojima je od 2015. u Francuskoj živote izgubilo 230 ljudi.

Islamska država preuzela je odgovornost i za napad u Nici, no istražitelji nisu uspjeli pronaći konačnu povezanost između grupe i napadača.

Komentiraj