Prosvjednici su u srijedu izašli na ulice francuskih gradova, izražavajući nezadovoljstvo zbog predloženih reforma tržišta rada koje vide kao prijetnju dosadašnjem tridesetpetosatnom radnom tjednu.

Prosvjed, koji su sazvali sindikati i organizacije mladih, koincidira sa štrajkovima sindikata zaposlenih u prijevozu, a organizirani su kao odgovor na niz reformi tržišta rada koje je predložila novoimenovana ministrica rada Myriam El Khomri.

Predloženim zakonom uvode se izmjene kada je posrijedi plaćanje prekovremenih sati te se uvode novi razlozi za otpuštanja radnika. Svrha zakona je potaknuti zapošljavanje, jedan od ključnih ciljeva francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea, no mnogi ga vide kao prijetnju ranije postignutim ciljevima socijalističke stranke, među kojima je tridesetpetisatni radni tjedan.
Štrajkove su organizirali sindikati koji predstavljaju radnike SNCF-a i RATP-a, nacionalnih i pariških željezničkih i javnih sustava prijevoza. Savezi pozivaju na bolje upravljanje i radne uvjete, kao i na povećanje plaća.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.