Zagreb, 21.01.2016. - Sjednica kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.Na slici Zlatko Hasanbegoviæ, buduæi ministar kulture. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Platforma 112, koja okuplja 20-tak nevladinih udruga uputila je u četvrtak otvoreno pismo mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću vezano za predložene ministre kulture Zlatka Hasanbegovića i hrvatskih branitelja Mije Crnoje.

Platforma 112 u svom pismu ističe da se mandataru Oreškoviću obraćaju jer smatraju da je kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati. Upozoravaju i da je apsolutno nedopustivo nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam. Podsjećajući na ranije Hasanbegovićeve izjave kako  “antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu”, ili “…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili ‘subverzivnim’ aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir….”, drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.

Podsjećaju i da je Hasanbegović više navrata posprdno govorio o “ideologiji ljudskih prava“ čime je za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara pokazao nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Također, iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću.

“Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture”, navodi Platforma 112 u pismu.

Pozivaju Oreškovića da povuče i nominaciju za imenovanjem Mije Crnoje ministrom branitelja jer, drže, njegova najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje a ne demokratskoj državi, članici EU.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.