Srbija je odustala od prodaje Telekoma jer nitko od sudionika natječaja nije ponudio prihvatljivu cijenu, priopćio je u petak popodne jednoglasnu odluku srbijanske vlade premijer Aleksandar Vučić.

“Iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju Telekoma Srbije”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice vlade koja je odlučivala o privatizaciji Telekoma.

Za preuzimanje većinskog paketa od 58 posto Telekoma stiglo je šest obvezujućih ponuda, među kojima se izdvojila jedna, ali i ta cijena koja je ponuđena nije bila prihvatljiva, objasnio je Vučić, izbjegavajući detalje o potencijalnim kupcima.

Po njegovim riječima, pristigla ponuda bila je bolja od ponude za prodaju većinskog dijela Telekoma koja je dobijena prije četiri godine.

“Ne možemo govoriti o detaljima, jedino mogu reći da je u pitanju američki fond. Samo je ta kompanija imala sva moguća jamstva i ponudila dobre uvjete. Sve ponude su bile ozbiljne, ali je samo njihova bila blizu onoga što je traženo, dok ostale nisu bile ni blizu”, objasnio je Vučić odluku vlade o odustajanju od prodaje Telekoma koja je jednoglasno usvojena.

Vučić je istaknuo da je odluka “bila teška”, najavljujući mogućnost prodaje manjinskog paketa dionica, te uvođenje profesionalne uprave u Telekom.

Najveći dioničar Telekoma je država Srbija s 58,11 posto dionica, 20 posto vlasništvo je tvrtke, a 14,95 posto u posjedu je građana, dok 6,94 posjeduju zaposlenici i bivši zaposlenici Telekoma.

Prije četiri godine procjena je bila da Telekom vrijedi 2,2 milijarde eura, tadašnja je vlada za paket od 51 posto vlasništva tražila minimum 1,4 milijarde eura, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu eura.

Prema neslužbenim informacijama koje navodi slovenski poslovni portal finance.si, među šest prispjelih prijava za kupnju Telekoma Srbija je i ponuda konzorcija Telekoma Slovenije, koji vodi Rudolf Skobe, zaklada Apollo i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a navodna ponuđena cijena je oko 1,4 milijarde eura, “što je vjerojatno najveća ponuda”.

Nakon što je priopćio jednoglasnu odluku srbijanske vlade da Telekom neće biti prodan, premijer Aleksandar Vučić rekao je kako sada predstoji preustroj tog poduzeća kako bi moglo ”pobjeđivati na tržištu”.

Vučić se, kako je rekao, nada da će “za četiri godine Telekom povećati svoje performanse”, te da će kasnije “cijena realno biti veća nego što je sada ponuđena”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.