Kada je uprava memorijalnog centra Auschwitz izvan bivšeg nacističkog kampa u Poljskoj postavila prskalice s vodom, vjerovali su kako će posjetiteljima pružiti osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ali, one su izazvale prvorazrednu kontroverzu.

Uvrijeđeni židovski posjetitelji tijekom vikenda su usporedili prskalice sa ‘tuševima’ koji su korišteni u istrebljeni Židova za vrijeme nacističke Njemačke. “To nam nikada nije bila namjera”, odgovara Uprava muzeja.

Facebook stranica memorijalnog centra navodi kako im je namjera bila pružiti ljudima osvježenje, jer su u ljetnim mjesecima u Poljskoj zabilježene ekstremno visoke temperature. Smjestili su ih u neposrednoj blizini ulaza u muzej, piše CNN.

“Kao Židov koji je u Holokaustu izgubio toliko rođaka, te su prskalice izgledale poput tuševa koji su Židovi koristili prije ulaska u plinske komore”, rekao je Meir Bulka za Jerusalem Post.

“Svi su Izraelci to doživjeli kao nešto vrlo neukusno”, dodao je. Iako mnogi misle kako bi uprava muzeja morala biti osjetljivija, dužnosnici u Auschwitzu ne vide nikakvu vezu.

“Teško nam je komentirati o povijesnim referencama jer prskalice s vodom nimalo ne izgledaju kao tuševi kouje su instalirali Nijemci”, navodi se na Facebook stranici.

Auschwitz je bio najveći nacistički koncentracijski logot, gdje su nacisti ‘usavršili’ svoju metodu masovnih ubojstava upotrebom plina Ciklon B. Prema procjenama, u Auschwitzu je pogubljeno oko milijun Židova.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.