Novi hrvatski izbornik Ante Čačić kao svog pomoćnika namjerava dovesti bivšeg reprezentativca Josipa Šimunića. Ta je vijest privukla novinare Guardiana, koji su više prostora posvetili Šimuniću nego samoj vijesti o novom hrvatskom izborniku.

“Kako bi pomogao novom izborniku ante Čačiću, Hrvatska je angažirala bivšeg braniča Josipa Šimunića, koji je dobio deset utakmica zabrane zbog ‘nabrijavanja’ navijača na pronacističko pjevanje”, piše Guardian podsjećajući kako je Šimunić propustio Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu zbog incidenta nakon doigravanja sa Islandom 2013. na stadionu Maksimir.

 

  • “Pozdrav ‘Za dom spremni’ korišten je od strane hrvatskog pro-nacističkog režim akoji je vladao državom tijekom Drugog svjetskog rata”, pišu Britanci dodajući kako je sve samo stavilo ‘ulje na vatru’ borbe hrvatskog nogometa s diskriminacijom. Podsjećaju pritom i na oduzeti bod u aktualnom kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Euro 2016. kada je na poljudskom travnjaku tijekom utakmice s Italijom uočen kukasti križ.

 

Prenijeli su i riječi predsjednika HNS-a Davora Šukera kako su se ‘osloniti na hrvatske mozgove’.

Ističu i kako je Šimunić, inače rođen u Australiji, branio svoje postupke na Maksimiru. “Neki ljudi morali bi naučiti povijest. Ja se ne bojim. Nisam napravio ništa loše. Podržavam svoju Hrvatsku, svoju domovinu. Ako netko ima nešto protiv toga, to je njihov problem”, rekao je u studenom 2013. Josip Šimunić.

Komentiraj