Slovačka policija je u utorak spriječila održavanje skupa krajnje desnice protiv prihvata migranata, izvijestio je novinar AFP-a.

Nekolikim stotinama prosvjednika krajnje desnice zabranjen je ulazak u selo Gabcikovo, južno od Bratislave. U tom se selu uskoro treba privremeno smjestiti petstotinjak izbjeglica na temelju dogovora s Austrijom gdje trenutačno borave.

Policija je intervenirala s obrazloženjem da se u utorak u Gabcikovu održava vatrogasno-spasilačka vježba, rekla je za AFP glasnogovornica policije Martina Kredatusova.

U nedjelju su se mještani tog sela na referendumu u velikom broju izjasnili protiv prihvata izbjeglica.

U utorak nešto ranije dvjestotinjak ljudi je u jednom drugom mjestu, Trnavi, na zapadu, prosvjedovalo protiv dolaska migranata. Marian Kotleba, čelnik stranke radikalne desnice “Naša Slovačka” nije došao jer ga je policija privela radi saslušanja.

U Trnavi se okupila i nekolicina protivnika tog skupa. “Sramim se zbog vas”, pisalo je na transparentu koji je nosio Jakub, 24-godišnji student. Sudionici protumigrantskog skupa su mu oteli transparent i poderali ga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.