Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je postavljanje nadzornih kamera na Brdu hrama u Jeruzalemu u interesu njegove zemlje.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u subotu u Amanu da je Netanyahu prihvatio jordansku ideju o 24-osatnom nadzoru na Brdu hrama kako bi se spriječilo nasilje.

“U interesu je Izraela da se postave kamere na čitavo Brdo hrama. Najprije kako bi se odbacile optužbe po kojima Izrael krši ‘status quo’. Drugo kako bi se vidjelo otkud zaista dolaze provokacije i kako bi ih se spriječilo”, rekao je Netanyahu na početku sjednice vlade.

Kerry je u subotu rekao da su Izrael i Jordan pristali na korake čiji je cilj smanjivanje napetosti u Jeruzalemu, odnosno složili se oko mjera na mjestu koje židovi zovu Brdo hrama a muslimani Plato džamija. Tamo se danas nalazi džamija Al Aksa, treća po važnosti u islamu.

Kerry je pojasnio da mjere uključuju 24-osatni video nadzor te je naglasio da je Izrael obećao očuvati pravila za molitve na tom mjestu.

Kerry je to najavio nakon sastanka u jordanskoj prijestolnici Amanu s jordanskim kraljem Abdulahom II. te prije toga s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, dok se u četvrtak sastao u Berlinu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Komentiraj

FOTO:EPA/ARIAL HERMONY/ ISRAELI DEFENSE MINISTRY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.