Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je izjavio da će njegova zemlja izdržati sadašnji val napada nožem na Izraelce i židove kao što je u prošlosti izdržala bombaške napade, dok ga je istodobno palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki optužio da želi “izazvati” treću intifadu.

Niz napada nožem nastavio se u ponedjeljak u Jeruzalemu gdje su najmanje dva muškarca ubijena, a mlada je žena ranjena u vatri kojom je policija odgovorila pošto su nožem napali policajce i mlade židove u eskalaciji nasilja kojemu se ne nazire kraj.

 

  • “Terorizam nožem neće nas pobijediti”, rekao je Netanyahu na početku nove sjednice parlamenta, koja se održava usred vala nasilja koji potresa Izrael i okupirane palestinske teritorije.

 

“Netanyahu želi izazvati treću intifadu. On želi skrenuti pozornost s problema na koje je naišao na političkoj i diplomatskoj sceni, na kojima je doživio bijedan poraz”, rekao je Maliki u izjavi za novinare u Beču, gdje bi tijekom dana trebao nazočiti podizanju palestinske zastave u bečkom sjedištu UN, šest dana nakon slične svečanosti u New Yorku.

U 12 dana nasilja poginulo je četvero Izraelaca i 24 Palestinaca, uključujući osmero djece, a nemire su djelomično uzrokovali sve brojniji židovski posjeti kompleksu džamije al-Aksa u Jeruzalemu.

Gotovo svakodnevni napadi nožem uzrokovali su zabrinutost da Palestinci možda kreću u novi ustanak, intifadu, kao dokaz frustriranosti mlade generacije zbog neuspjeha palestinskog vodstva, u kojem prevladavaju politički veterani, u ostvarenju palestinske državnosti tijekom mirovnih pregovora koji su 2014. doživjeli slom.

Komentiraj

FOTO: EPA/ABIR SULTAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.