Izraelski politički vođe željeli su napasti Iran barem tri puta u zadnjih nekoliko godina, ali su morali odustati zbog protivljenja vojske i SAD-a, rekao je bivši izraelski ministar obrane Ehud Barak.

U intervjuu sa svojim životopiscima objavljenom u petak na izraelskom televizijskom kanalu Channel Two, Barak je rekao da su on i premijer Benjamin Netanyahu željeli izvesti vojne napade na iranska nuklearna postrojenja 2010., 2011. i 2012.

 

  • Izraelsko vodstvo željelo je 2010. napasti Iran, ali je vojska kazala da nema “operativne mogućnosti”, rekao je Barak, koji je bio ministar obrane od 2007. i 2013. te premijer od 1999. do 2001.

 

Dvojica ministara razgovarala su o mogućem napadu na visokom sigurnosnom forumu 2011., ali su se predomislili i odlučili da to neće činiti, rekao je.

Godine 2012. tajming se poklopio sa zajedničkim vojnim vježbama sa SAD-om. “Imali smo namjeru to izvesti”, rekao je Barak, ali napad na Iran u vrijeme dok su američke snage provodile vježbe bio bi loš tajming.

Netanyahuov glasnogovornik nije bio dostupan za komentar.

Komentiraj

FOTO:EPA/GALI TIBBON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.