Slovenski predsjednik Borut Pahor obustavio je imenovanje novih veleposlanika nakon što se u utorak sastao s predsjednikom vlade Mirom Cerarom kako bi razmotrili izvješće ministarstva vanjskih poslova da je više slovenskih diplomata kršilo propise o materijalnom poslovanju i neracionalno koristilo proračunska sredstva.

  • Mediji su od suubote, kad je izvješće objavljeno, o tome pisali kao o novom skandalu koji ugrožava položaj ministra vanjskih poslova Erjavca i navodno govori o nesređenim odnosima u diplomaciji.

 

Slovenska tiskovna agencija piše da su među osumnjičenima za neracionalno poslovanje i veleposlanik Saša Geržina, koji se spominjao kao mogući novi slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, ali i više drugih diplomata koji su do sada službovali u europskim državama.

Kako je nakon sastanka predsjendika i premijera objavljeno iz ureda Boruta Pahora, predsjednik države će nakon susreta pričekati na ocjenu vlade o poslovanju veleposlanika, a u međuvremenu do te ocjene predsjednik države neće potpisivati nova imenovanja veleposlanika.

Sadašnji veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk vratio se krajem prošlog mjeseca u Ljubljanu jer mu krajem kolovoza istječe mandat, a sudjelovao je i u konzultacijama u vladi o arbitraži s Hrvatskom.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.