Izložba “Edvard Munch – Ljubav – Smrt – osamljenost” otvara se u četvrtak navečer u bečkom muzeju Albertini, a obuhvaća stotinjak umjetničkih radova toga poznatog norveškog ekspresionista čiji umjetnički stvaralački opus odiše pesimizmom, nespokojem, strahom i melankoničnim tonovima.

“Izložba prikazuje stotinjak Munchovih majstorskih umjetničkih djela litografija i drvoreza i daje uvid u sveobuhvatno umjetničko stvaralaštvo Edvarda Muncha koji se ubraja u najutjecajnije protagoniste moderne”, rekao je na konferenciji za novinare direktor bečkoga muzeja Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

“Njegov umjetnički opus karakteriziraju pesimizam, nespokoj, strah i melankolični tonovi. Munch je s pet godina izgubio majku, a s 14 sestru. Sa smrću se uvijek suočavao osamljenošću, što je na poseban način izražavao u svojim djelima”, rekao je Schroeder.

Posebnost njegova umjetničkog stvaralaštva je da je istu temu prikazivao u više varijanti, eksperimentirao je koloritom, znakovima u različitim tehnikama, noo sve su to unikati i stoga se njegova djela poput Krika, Poljupca i Madone ubrajaju u ikone moderne, ocijenio je Schroeder.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina, a u njezinu je središtu skupina Munchovih djela nazvana “Friz života”, zatim su tu Madona, Djevojke na mostu, Mjesečina, Simbolički krajolik, Dvoje ljudi – Osamljeni, Poljubac, Obala melankolije, Bolesno dijete, Ljubomora, Vampir, Strah – u sklopu koje je izloženo i jedno od njegovih najpoznatijih djela, litografija “Krik” iz 1895.

Eksponati za tu sveobuhvatnu Munchovu izložbu u Beču posuđeni su iz najznačajnijih međunarodnih muzeja i privatnih zbirki, a dvije trećine iz Albertine.

Izložba Edvarda Muncha (1863.-1944.) “Ljubav-smrt-osamljenost” u bečkoj Albertini bit će otvorena do 24. siječnja 2016.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.