Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel stigli su u nedjelju predvečer u Strasbourg, na istoku Francuske, na neslužbeni  susret na kojemu će razgovarati o izbjegličkoj krizi i o pitanju britanskog “Brexita”, doznaje se od mjesnih vlasti.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik stigli su malo poslije 17 sati u zgradu prefekture na radni sastanak u četiri oka, nakon kojega će večerati u restoranu u prijestolnici Alsacea.

Dvoje čelnika nisu davali izjave nakon dolaska.

Hollande i Merkel su se rukovali pozirajući kratko pred kamerama, nakon čega su počeli razgovor o mogućnostima za prihvat izbjegličkog vala i o pregovorima kako bi se spriječio “brexit”, ili izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Francusko-njemački dvojac bit će navečer  gost na večeri koju organizira predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Martin Schulz.

Ovaj susret iza zatvorenih vrata održava se nekoliko dana prije europskog summita 18. i 19. veljače u Bruxellesu.

Pariz i Berlin, “odlučni u obrani Schengena”, kako je u petak rekao diplomatski izvor, žele proučiti rješenja koja obuhvaćaju sabirne centre, vraćanje osoba koje nisu regulirale svoj status, nadzor na grčko-turskoj granici i premještaj izbjeglica.

Što se tiče britanskog referenduma, dvije prijestolnice iznose slična stajališta, dodaju u petak u Parizu, istaknuvši da “nema razlike između stajališta Hollandea i Merkel”.

Francuski predsjednik ne isključuje mogućnost novih zahtjeva i novih ustupaka do bruxelleskog summita.

Hollande, Merkel i Schulz su se 30. siječnja 2015. bili sastali u Strasbourgu na nesluženoj večeri na kojoj je tada glavna tema razgovora bila grčka kriza.

Komentiraj