Nedavni iranski dogovor sa šest svjetskih sila o nuklearnom programu i ublažavanju sankcija veliki je poraz Izraela, najvećeg iranskog neprijatelja, rekao je u utorak u Teheranu ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, dok istodobno američki ministar obrane u Jeruzalemu smiruje izraelskog premijera.

Američki ministar Ash Carter sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji ga je dočekao ozbiljna lica, piše dpa, ali nijedan nije razgovarao s novinarima.

“Cionistički režim još nije bio tako izoliran, čak i među vlastitim saveznicima”, rekao je Zarif u parlamentu. Netayahu je zbog toga bio bijesan, “vikao na sve strane” i tražio da se po svaku cijenu blokira konačni dogovor postignut prošli tjedan u Beču, rekao je Zarif.

“Tim je sporazumom višedesetljetna protuiranska propaganda cionističkog režima napokon neutralizirana”, rekao je iranski ministar i glavni iranski pregovarač.

Carter se u ponedjeljak sastao s izraelskim ministrom obrane Mosheom Yaalonom i u ime SAD zajamčio da “naša predanost obrani Izraela ostaje čvrsta poput stijene”.

Yaalon je rekao da je neslaganje SAD-a i Izraela o Iranu veliko, ali i dodao da je s Carterom o svemu “otvoreno” razgovarao. “Nimalo se ne slažemo kad je u pitanju dogovor s Iranom i strah za budućnost nakon potpisivanja toga sporazuma”, rekao je.

Očekuje se da Netanyahu, piše dpa, snažno lobira među američkim zastupnicima, među kojima su mnogi već jasno izrazili zabrinutost zbog dogovora s Iranom. Po američkim zakonima, Kongres mora razmotriti taj dogovor do 17. rujna.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.