Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ne slažu se s prijedlogom da se u deklaraciji čelnika EU-a koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu nađe rečenica da je “zapadnobalkanska ruta zatvorena”, tvrdi više diploamtskih izvora.
Ti izvori tvrde da Merkel i Juncker traže da se iz nacrta deklaracije čelnika EU-a, koji se u ponedjeljak sastaju s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom izbaci rečenica da je “zapadnobalkanska ruta sada zatvorena”.
Prije početka summita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka. Do sada su se već odvojeno sastali njemačka kanclerka Merkel, nizomski premijer Martk Rutte, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije Juncker.
Na sastanku sudjeluje i hrvatski premijer Tihomir Orešković.
Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istaknuo da u rješavanju migrantske krize EU mora vratiti normalno funkcioniranje schengenskog prostora.
 “Moramo se vratiti Schengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU-a, spremne su i odlučne za punu provedbu naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Schengenski zakonik”, kaže Tusk koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posjetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.
 Dodao je da bi to značilo kraj politike propuštanja izbjeglica i slanja u susjednu zemlju. “To samo po sebi neće riješiti krizu, ali je nužni preduvjet za europski konsenzus. U ponedjeljak bismo trebali svi potvrditi taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna točka za 880.000 migranata koji su ušli tijekom 2015. i 128.000 u prva dva mjeseca ove godine”, dodao je Tusk.

Komentiraj