Tijelo čileanskog pjesnika, nobelovca Pabla Nerude u utorak će biti pokopano u Čileu. Po četvrti put.

Pogreb će biti tri godine otkako su ostaci jednog od najpoznatijih latinoameričkih pjesnika ekshumirani kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Godinama se sumnjalo da je Neruda, koji je umro 12 dana pošto je Augusto Pinochet 1973. državnim udarom svrguno Salvadora Allendea, možda bio otrovan.

Neruda je bio komunist i Allendeov prijatelj. Poslije državnog udara planirao je otići u egzil u Meksiko. Kao službeni uzrok Nerudine smrti naveden je rak prostate, ali je njegov zdravstveni karton nestao pa mnogi sumnjaju da je bio žrtva Pinochetova režima. Teoriju o trovanju nekoliko dana prije odlaska u Meksiko najviše zagovara njegov vozač i tajnik Manuel Araya.

Istraživanja provedena na uzorcima tkiva u laboratorijima u Čileu, SAD-u i Španjolskoj za to nisu pronašla dokaze, ali još se čekaju rezultati nekih DNK analiza koji bi trebali biti gotovi u svibnju.

Neruda je prvo pokopan u glavnom gradu Santiagu, ali mu je tijelo poslije premješteno u drugi grob. Godine 1992. ponovo je premješten u Islu Negru, obalni grad 110 kilometara od Santiaga. Tamo je bio pokopan u vrtu svoje kuće, uz suprugu Matildu Urrutiju.

Na istom će ga mjestu ponovo pokopati u utorak. I valjda ga pustiti da napokon počiva u miru.

Komentiraj

FOTO:EPA/ELVIS GONZALEZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.