Jedna je osoba ozlijeđena, a više ih je uhićeno u neredima u Den Haagu koji su izbili nakon smrti muškarca u policijskom pritvoru, objavila je u utorak nizozemska policija.

Stotine prosvjednika tukle su se s policijom u ranim jutarnjim satima u utorak, rekao je policijski glasnogovornik. Ozlijeđen je najmanje jedan policajac, a uhićeno je 16 osoba.

Gradonačelnik Den Haaga Jozias van Aartsen pozvao je na smirenje stanja, a nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk obećao je vlastima Arube detaljnu istragu slučaja.

“Pozivam svakoga da ostane miran i da ne dopusti da osjećaji nemoći i bijesa prerastu u nasilje i rušenje”, rekao je Van Aartsen.

Neredi su izbili nakon što je u policijskom pritvoru umro 42-godišnji Mitch Henriquez, turist s nizozemskog karipskog otoka Arube. Uhićen je tijekom jednog festivala u nedjelju zbog toga što je navodno imao oružje, a ubrzo nakon uhićenja preminuo je. Video snimke uhićenja pokazuju kako četiri policajca silom odvode uhićenika. Razlog uhićenja nije poznat.

Ubrzo nakon što se saznalo da je uhićenik umro, počeli su prosvjedi. Prosvjednici su uzvikivali “policija ubojice”, bacali kamenje i petarde na policajce, razbijali izloge i palili automobile, na što je policija uzvratila vodenim topovima.

 

  • Prosvjednici su uzvikivali “policija ubojice”, bacali kamenje i petarde na policajce, razbijali izloge i palili automobile, na što je policija uzvratila vodenim topovima

Prosvjed je organiziran putem društvenih medija, a u njemu su sudjelovali useljenici iz Maroka i Tuske i njihovi potomci, tvrdeći kako su svakodnevno žrtve policijske diskriminacije. Među prosvjednicima je bilo i huligana iz nogometnih navijačkih skupina, a neki su uvikivali antisemitske parole.

Haaška policija posljednjih je godina izvrgnuta optužba

Komentiraj

FOTO:EPA/ARIE KIEVIT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.