Američko vojno zrakoplovstvo bombardiralo je u ponedjeljak u libijskom Sirtu položaje Islamske države (IS) na zahtjev libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA), prenose agencije.

Pozivajući se na Pentagon, Reuters javlja da je zračne udare zatražila vlada nacionalnog jedinstva, a odobrio ih je predsjednik Barack Obama.

“Snage pridružene GNA bilježe uspjehe na području kod Sirta, a američki zračni udari protiv IS-a u tom području omogućit će vladinim snagama da ostvare odlučujuću, stratešku prednost”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Libijska međunarodno priznata vlada vodi borbe s IS-om oko Sirta od svibnja. Taj je grad čvrsto uporište sunitskih džihadista u Libiji koji su ga osvojili 9. lipnja.

Premijer Fajez al-Sarraj je kazao da se radi o prvim američkim zračnim udarima na Islamsku državu u Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, koja je pretrpila velike gubitke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.