Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je u istrazi o napadu na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. srpnja dosad identificirano više osoba koje se tretiraju kao mogući počinitelji, ali je istaknuo kako je za istragu odgovorno isključivo Tužiteljstvo BiH, koje će o svemu objaviti informacije kada se ocijeni da je prikupljeno dovoljno dokaza o kaznenim djelima.

  • “Imamo ozbiljnu informaciju koja ukazuje na određeni broj osoba koja se mogu dovesti u vezu s napadom”, kazao je Mektić novinarima, dodajući kako je riječ o dvadesetak osoba.

 

Neki od počinitelja već su u policijskim evidencijama zbog huliganizma ili pripadnosti radikalnim skupinama, no ministar Mektić je upozorio kako istraga mora biti provedena cjelovito i učinkovito prije donošenja bilo kakvih konačnih zaljučaka.

“Točne motive napada još nismo utrdili i vidjet ćemo je li u pitanje klasično nasilničko ponašanje ili je riječ o nekim ekstremističkim motivima za ugrožavanje sigurosti premijera Vučića”, kazao je Mektić.

Informacija o dosadašnjem tijeku istrage o napadu u Potočarima u četvrtak će biti upućena Vijeću ministara BiH, a ona će, po Mektićevim rječima, sadržavati i podatke o tome kako su djelovale različite policijske agencije te kakva je bila njihova koordinacija.

Komentirajući medijske tvrdnje o tome da u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju islamski teroristi, Mektić je kazao kako u ministarstvu kojemu je na čelu nemaju potvrde takvih informacija.

Kazao je kako je pod nadzorom nekoliko zajednica u kojima se okupljaju “sljedbenici radikalnih ideologija”, no nema dokaza da oni provode bilo kakvu vojničku obuku.

“Mi to držimo pod nadzorom i nema podataka da se u vojničkom i terorističkom smislu obavlja kompletna obuka”, kazao je Mektić.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.