Ruski sud je u četvrtak osudio Ukrajinca jer je pomogao u pokušaju da se iscrta zastava njegove zemlje na jednom od moskovskih nebodera u znak prosvjeda protiv vanjske politike Kremlja i kaznio ga s dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Izgred koji se dogodio u kolovozu prošle godine privukao je pozornost međunarodne javnosti jer je bio jedan od rijetkih prosvjeda u ruskoj prijestolnici protiv politike Vladimira Putina spram Ukrajine.

Skupina prosvjednika uspjela je u plavo obojati pola goleme žute zvijezde na vrhu nebodera izgrađenog u doba Staljinove vlasti pored obale rijeke Moskve tako da podsjeća na nacionalne, žuto-plave, boje Ukrajine.

Sud je u četvrtak Vladimira Podrezova, Ukrajinca koji se bavi ekstremnim urbanim sportovima, proglasio krivim za sudjelovanje u vandalizmu.

Sud je, međutim, od istih optužbi oslobodio četiri druge osobe koje su u isto vrijeme bile na krovu ocijenivši da ima dvojbi glede njihove krivice. Oni su kažnjeni za lakši prekršaj, odnosno za huliganizam, i pušteni na slobodu.

Svo petero optuženih se izjasnilo nevinima no Podrezov je priznao da je pomogao drugom penjaču, Grigoriju Mustangu, da se uspne. No, tvrdio je, nije znao za plan sa zastavom.

Mustang živi u Ukrajini i poznat je po svojem bavljenju ekstremnim sportovima. On je priznao da je iscrtao zastvau i izjavio da je to bio umjetnički performans posvećen braniteljima njegove domovine.

Rusija je izdala međunarodni nalog za njegovo uhićenje.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.