Separatističke stranke su na regionalnim izborima u Kataloniji u nedjelju osvojile apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu, prema izlaznoj anketi objavljenoj nakon zatvaranja birališta, čime ova pokrajina potencijalno ide prema sukobu sa španjolskom središnjom vladom oko neovisnosti.

Prema anketi koju je naručila katalonska televizija TV3 dvije autonomaške stranke “Junts pei Si” (Zajedno za da) i manja ljevičarska stranka CUP bi trebali dobiti između 74 i 79 mjesta od 136, i 49,8 posto glasova.

Obje stranke su rekle kako će ukoliko pobijede jednostrano proglasiti neovisnost Katalonije unutar 18 mjeseci, za što središnja vlada u Madridu kaže da će blokirati na sudu jer to španjolski ustav ne dopušta.

Prema anketi tvrtke GAD3 za radio Cope, secesionisti bi trebali osvojiti između 71 i 76 mjesta. To drugo ispitivanje, objavljeno u 20 sati, provedeno je prije glasovanja, između 14. i 25. rujna. U postocima glasova, pristaše neovisnosti bi dobili 49,78 posto glasova, prema toj drugoj anketi.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.