NEMIRI & NESANICE Dva detalja koja otkrivaju da papa Franjo nije pozer

Bergoglio je služio misu nasred ceste kako bi dao podršku svome svećeniku. SIMPATIZERI MAFIJAŠA VIKALI SU na Bergoglija i bacali mu trula jaja dok se udaljavao

Jedno pismo i jedan razgovor obavljen “s nogu” na Trgu svetoga Petra, za što se doznalo u ponedjeljak, 2. svibnja, otkrivaju do koje je mjere papa Franjo autentičan. Poznato je već da je Sveta Stolica izuzetno zabrinuta zbog tijeka događaja u Venecueli. Ne samo zbog ekonomskih poteškoća, već i zbog indikatora koji govore o ekstremnom nasilju koje zahvaća tu zemlju, ali i zbog odbijanja bilo kakvog dijaloga Vlade predsjednika Nicolása Madura s opozicijom. Moćna vatikanska mašinerija, sposobna posredovati između Kube i SAD-a i dovesti do normalizacije odnosa tih nekoć ljutih ideoloških rivala, nastavlja se sudarati sa zidom koji je oko zemlje podigao nasljednik Huga Cháveza.

A VENECUELA TONE U KAOS. Građanski rat prijeti. Inflacija koja je lani bila 180,9 posto, ove godine popet će se na 700 posto i bit će najveća na svijetu. Maduro je u subotu, 30. travnja, najavio povišicu plaća i mirovina od 30 posto, ali to je sitnica s obzirom na alarmanto stanje ekonomije. Situacija je toliko očajna da je vlast odlučila da državni službenici rade samo dva dana tjedno jer država nema novca ni za platiti struju u svojim uredima. Papa Franjo je stoga odlučio poslati “osobno pismo” predsjedniku Maduru, nudeći mu posredovanje za dijalog sa svim snagama i faktorima društva kako bi se premostilo ono najteže što prijeti zemlji koja je u “teškoj situaciji”. O sadržaju pisma ne zna se mnogo. Glasnogovornik Svete Stolice, isusovac Federico Lombardi, samo je potvrdio njegovo postojanje. Papa Franjo je, uz pismo, ranije djelovao tako što je instruirao apostolskog nuncija u Caracasu, Alda Giordana, koji je pak motivirao tamošnju biskupsku konferenciju da potiče dijalog i mir na svim razinama.

Drugi značajan detalj zbio se prije koji tjedan tijekom uobičajene audijencije srijedom, ali se za njega saznalo tek 2. svibnja. Papi je tada pristupio novi gradonačelnik okruga Merlo u pokrajini Buenos Aires (42 kilometra od grada Buenos Airesa) Gustavo Menéndez kako bi ga pozdravio, a papa Franjo ga je odmah prepoznao i šokirao ovim riječima: “Kako si? Muči li te još uvijek onaj mafijaš Othacehé?” Gradonačelnik Menéndez rekao je da je bio pripremio kratki pozdrav, ali je ostao šokiran kada je shvatio da ga Papa prepoznaje, što znači da Franjo prati argentinski tisak i zna sve pojedinosti situacije u rodnome kraju. A zna papa Franjo i za rečenog “mafijaša”. U nastavku razgovora Papa pita Menéndeza kako se snalazi, a ovaj mu odgovara da se sada više ne boje i da idu s tužbama, ali da je bilo nekoliko atentata na njegove dužnosnike. Na to papa Franjo odgovara: “Znam to dobro i znam za što je sve sposobam Othacehé jer sam to osjetio na vlastitoj koži kada sam kao nadbiskup morao ići braniti jednog našeg svećenika.” Raúl Othacehé je veliki moćnik toga dijela pokrajine i ako Papa za njega (pred kamerom, znajući da ga se snima) kaže da je mafijaš, onda tu nema šale.

Papin manevar je jasan: pokazati da je poglavar Katoličke crkve sposoban i spreman stati iza jednog “malog” gradonačelnika i javno prozivati poznatog mafijaša ne bi li se stvari pred pravosuđem i policijom konačno pokrenule. Papa se kao nadbiskup i kardinal Jorge Mario Bergoglio prije osam godina sukobio s tim mafijašem kako bi zaštitio župnika koji je s oltara prozivao narkodilere, a kojeg su bili premlatili snagatori Raúla Othacehéa. Mafijaš je inače širio priče da taj župnik djeci na ulicama daje drogu i da ima ljubavnice, a onda je Bergoglio stao uz svećenika i služio misu nasred ceste kako bi mu dao podršku. Crna kronika pamti i da su simpatizeri mafijaša vikali na Bergoglija i bacali mu trula jaja dok se udaljavao.

GRADONAČELNIK MENÉNDEZ u nastavku pojašnjava Papi da je s još 12 kolega sklopio pakt o provođenju politike inspirirane Papinom mirotvornom i ekološkom enciklikom „Laudato Si“ (Hvaljen budi), a Franjo mu je odgovorio i da mu je to poznato, da prati situaciju te da je rekao tamošnjem biskupu Fernandu Malettiju da bude na usluzi političarima koji se bore za dobro građana. Kod rastanka, Papa je rekao Menéndezu: “Idi u miru i znaj da te jako puno ljudi podržava.”

Bergoglija zanimaju veliki problemi čovječanstva i prirode: nepravedan neoliberalni model, strukuralno siromaštvo masa, korupcija, društvena marginalnost, nezaposlenost, kultura odbacivanja, pitanje izbjeglica i migranata, rasna diskriminacija, nehumanost u zatvorskim sustavima, nasilje, prezir prema domorodačkim zajednicama, klimatske promjene, uništavanje ekosistema, nedostatak budućnosti za mlade, napuštenost i pomanjkanje skrbi za starije, zanimaju ga ekumenizam i dijalog, zanima ga mir itd. A ovdje opisani detalji njegove brige pokazuju da ga sve to uistinu i dubinski zanima, a ne samo načelno. Njegov je diskurs tvrd i kritičan, čak i izuzetno radikalan kada je riječ o nazivanju stvari pravim imenima jer se ne libi jasno opisati i žigosati skandale i duboke patologije. Takav je papa Franjo: direktan, konkretan, djelotvoran. Tko misli, a i to sam čuo ovih godina, da je Papa pozer, grdo se vara.

Komentiraj