Papa Franjo je u nedjelju pošao ususret kubanskom narodu na svečanoj misi koju je predvodio u Havani, pozivajući kršćane da “služe” najslabijima i istodobno odbacujući “služenje ideologiji”.

Na Trgu Revolucije, važnom mjestu kubanske revolucije, u nedjelju ujutro je vladalo uzbuđenje i radost uoči mise koja je označila vrhunac Papina trodnevna pohoda Kubi.

Među stotinama tisuća prisutnih vjernika neki su proveli noć na trgu kako ne bi propustili dolazak Pape argentinskog podrijetla i svečanu misu na otvorenom po oblačnom vremenu.

“Kršćanin je uvijek pozvan da ostavi po strani svoje težnje, svoje želje i čežnju za svemoći i da vidi konkretno one najslabije. Postoji ‘služenje’ koje je u službi drugog, ali mi se moramo čuvati drukčijeg služenja, napasti ‘služenja samome sebi'”, upozorio je Papa Franjo u propovijedi.

Upozorio je da “služenje nikada nije ideološko, nego da služi ljudima”, neizravno kritizirajući komunistički režim.

 

  • Jorge Bergoglio je usto odao priznanje “narodu koji voli slavlje, prijateljstvo i ljepotu”. “To je narod koji, kao i svaki narod, nosi rane ,ali zna raširiti ruke, koji korača s nadom, jer je njegovo poslanje važno”, poručio je mnoštvu koje je slušalo u tišini.

 

U nedjelju navečer Sveti Otac će se nakon večernje u katedrali sastati s mladim Kubancima koje će pozvati da se odupru napasti masovnog iseljavanja iz zemlje.

U predsjedničkoj palači se treba sastati s Raulom Castrom, koji će mu zahvaliti na posredovanju u približavanju Kube i Sjedinjenih Američkih Država.

Moguć je i susret tijekom dana s njegovim starijim bratom Fidelom, bivšim predsjednikom, koji se 2012. sastao s Benediktom XVI. za njegova posjeta Kubi.

Nakon mise, kardinal Jaime Ortega, nadbiskup Havane, govoreći o pomirbi SAD-a i Kube koju Papa aktivno podupire, izrazio je nadu da će “Papin poziv na mir doprijeti i dalje od političke razine”.

Taj poziv “treba stići do naroda dviju zemalja, aosobito do našeg kubanskog naroda koji živi ovdje i u SAD-u kako bi, u kršćanskom duhu praštanja i milosrđa, urodio željenom pomirbom između svih Kubanaca, onih koji žive na Kubi i izvan nje”, rekao je kardinal.

U svojoj poruci tijekom Angelusa, nakon mise, Papa je uputio usrdan poziv na uspjeh u mirovnim pregovorima između kolumbijske vlade i Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), ocijenivši da se “još jedan neuspjeh ne smije dopustiti”.

“Molim vas, nemamo pravo dopustiti si još jedan neuspjeh na ovom putu mira i pomirbe”, istaknuo je, smjerajući na mirovne pregovore koji se upravo vode na Kubi, pozivajući Kolumbijce da zaključe “trajan mir” nakon više od 50 godina sukoba.

Kuba je od 2012. domaćin pregovora FARC-a i kolumbijskih vlasti. Određeni napredak u pregovorima postignut je kad je kolumbijska gerila u srpnjujednostrano proglasila prekid vatrea, ali konačni mirovni tek treba biti postignut.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.