Sjeverna Koreja ne strahuje od širenja sankcija SAD-a, koje bi bile usmjerene na odsjecanje te zemlje iz globalnog financijskog sustava i nastavit će s ubrzanim razvojem svojih nuklearnih i raketnih programa, izjavio je u utorak za Reuters zamjenik veleposlanika pri sjevernokorejskoj misiji Ujedinjenih naroda u Ženevi Choe Myong Nam.

To uključuje razvoj “sposobnosti preventivnog prvog napada” i interkontinentalne balističke rakete (ICBM),  dodao je.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio, citirajući višeg američkog dužnosnika u Washingtonu, da Trumpova administracija razmatra širenje sankcija prema Sjevernoj Koreji, kojima je cilj zaustaviti širenje nuklearnog i raketnog programa.

Sjevernokorejski dužnosnik smatra kako najava proširenja sankcija proizlazi iz posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Japanu, Južnoj Koreji i Kini, te kaže kako nisu zabrinuti zbog moguće zabrana međunarodnih transakcija.

Korejski izaslanik postojeće je sankcije nazvao “odvratnima i nehumanima” te dodao kako je Sjeverna Koreja pod sankcijama već pola stoljeća, ali preživljava zahvaljujući svojoj samodostatnosti.

Osudio je zajedničke vojne vježbi koje na podijeljenom korejskom poluotoku trenutačno provode Sjedinjene Države i Južna Koreja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.