Kineski veleposlanik u UN-u Liu Jieyi rekao je u utorak da “nema razloga” da se odbija dijalog s Pyongyangom, unatoč nizu pokusnih ispaljivanja balističkih projektila kojima Sjeverna Koreja krši UN-ove rezolucije.

“Nema razloga da u sadašnjoj situaciji ne bude dijaloga”, ocijenio je pred novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata, nakon novog sjevernokorejskog ispaljivanja projektila. “Postoji snažna potreba za dijalogom”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim novim sankcijama, ocijenio je da je to “hipotetsko pitanje”, istaknuvši da rezolucije Vijeća treba provoditi “u cijelosti”.

Kina, jedina saveznica Pyongyanga, i Sjedinjene Države već tjednima pregovaraju o novoj rezoluciji koja bi stegnula obruč oko Sjeverne Koreje.

SAD je rekao da je spreman razgovarati s Pyongyangom, uz uvjet da komunistički režim odustane od svog nuklearnog i balističkog programa.

Vijeće sigurnosti je u izjavi u ponedjeljak jednodušno osudilo ispaljivanje projektila srednjeg dometa Pukguksonga – 2 u nedjelju. Usto je zaprijetilo Sjevernoj Koreji oštrijim sankcijama.

Komentiraj