U Grčkoj gdje se sve plaća gotovinom i gdje se siva ekonomija procjenjuje na 25 posto BDP-a, banke su od uvođenja ograničenja isplata s bankovnih računa, izdale stotine tisuća debitnih kartica.

Iako su mnogi smatrali da će zatvaranje banaka potaknuti dodatni rast sive ekonomije, dogodilo se upravo suprotno.

 

 

  • Do sada je na ovaj način plaćano samo 6 posto transakcija, što je najniža stopa u Europskoj uniji.

 

Grčka Alpha Bank u srpnju je izdala 220 tisuća debitnih kartica, što je više nego u cijeloj prošloj godini, nakon što su umirovljenici shvatili da im je lakše doći do gotovine putem bankomata, ali i plaćati karticama.

Plaćanje karticama u trgovačkim lancima i na benzinskim crpkama se utrostručilo.

“Ograničenja isplata bila su veliki okidač za ovo. To je dobro za trgovce, jer su količine gotovine ograničene. Dobro je i za banke jer im se smanjuju operativni troškovi, a dobro je i za cijelu ekonomiju”, kaže za Bloomberg Leonidas Kasoumis iz Alpha banke.

Ograničenja isplata uvedena su krajem lipnja, kako bi se spriječila navala štediša na banke, i tako izbjegao potpuni kolaps bankovnog sustava. Grci sada mogu podići 420 eura tjedno u gotovini, ali nema ograničenja za elektronička plaćanja unutar zemlje.

Kultura plaćanja gotovinom bila je veliki oslonac sivoj ekonomiji. Grčka ima visoku stopu izbjegavanja poreza, što je i jedan od razloga zbog kojih su još 2010. morali zatražiti pomoć međunarodnih financijskih institucija.

Rast plaćanja karticama pomoći će suzbijanju sive ekonomije. Do sada je na ovaj način plaćano samo 6 posto transakcija, što je najniža stopa u Europskoj uniji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.