Iz Hrvatske je u Sloveniju prema podacima slovenske policije  u ponedjeljak ušlo oko 5600 migranata i izbjeglica, a Slovenija će možda uskoro početi smanjivati dnevnu kvotu izbjeglica koje je spremna prihvatiti kako bi bolje regulirala izbjeglički tok prema Austriji i Njemačkoj.

U Dobovu je sa četiri vlaka u ponedjeljak prebačeno 4100 izbjeglica, a preko ostalih prijelaza još 1500, no kako navode mediji Slovenija je jučer odbila primiti jedan vlak u Dobovi, najavljujući tako namjeru da snažnije regulira migrantski val prema sjeveru.

Premijer Miro Cerar u ponedjeljak navečer je u razgovoru za Slovensku televiiziju kazao da je suradnja s Hrvatskom po pitanju migracija u zadnje vrijeme dobra, ali ne i optimalna, te da sve zemlje na balkanskoj ruti trebaju surađiivati na smanjenju izbjegličkog vala.

Slovenija brani granicu schengenskog prostora, te ne može dopustiti da se u Sloveniiji u dva tjedna koncentrira čak 100.000 migranata, što bi se po Cerarovoj ocjeni moglo dogoditi ako bi Njemačka i Austrija prestale primati migrante, a izbjeglički val se nastavio.

Cerar je ponovio da Slovenija tako postupa kako bi spriječila “huumanitarnu katastrofu” na svom teritoriju u zimskim uvjetima, ali da je spremna i za “crne scenarije” ako bi  izbjeglička rijeka na proljeće ponovo počela intenzivnije teći, a EU na to ne bi reagirala.

Slovenska policija u ponedjeljak navečer je zanijekala informacije koje su se pojavile u Srbiji, a prema kojima će Austriija i Slovenija ovih dana zaustaviti primanje migranata. Nastavak gradnje ograde na granici s Hrvatskom tumači se potrebom usmjeravanja izbjeglica prema mjestima prihvata.

O boljoj suradnji država na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti za danas je sastanak ministara unutarnjiih poslova sazvala slovenska ministrica Vesna Gjerkeš Žnidar, no kako navode mediji, odazvale su se Srbija i Makedonija koje će na sastanku predstavljati niži državni dužnosnici, a ne ministri.

Istodobno, danas se odvijaju zadnji pregovori slovenske vlade sa sindikatom policije koji je za srijedu najavio štrajk, što bi među ostalim dovelo do znatnog usporavanja prometa i postupaka na svim službenim graničnim prijelazima. Prema nekim ocjenama, moguć je kompromis sindikata i vlade iako je s vladine strane poručeno da nije korektno što policija razmišlja o štrajku u ovom trenutku, te da su zahtjevi sindikata glede plaća pretjerani jer bi državni proračun opteretili sa dodatnih 90 milijuna eura godišnje.

Prema zadnjim informacijama slovenske policije u Dobovu je tijekom noći pristigao još jedan vlak s 1100 migranata, a tijekom jutra očekuje se još jedan. Istodobno, preko graničnog prijelaza Petišovci tijekom noći primljeno je još oko 550 izbjeglica, potvrdila je slovenska policija.

U Sloveniji je prema trenutnim podacima sada oko 5000 izbjeglica koji su smješteni u kampovima i tranzitnim centrima. U Gornjoj Radgoni ih se nalazi skoro 700, a većina ostalih su u prihvatnim centrima u Šentilju ili Celju.

Policiija je potvrdila da je iz kampa u Dobovi sinoć samovoljno izašlo desetak izbjeglica, no većina ih je u međuvremenu nađena, pa su vraćeni.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.