Kanada je u posljednja dva mjeseca, od početka studenoga 2015., prihvatila ukupno deset tisuća sirijskih izbjeglica, a prema riječima koordinatora izbjegličkih centara, dotok izbjegličkog vala prolazi bez većih poteškoća, uz tek jedan manji incident u Vancouveru, dok najveći problem predstavlja manjak smještajnih kapaciteta u Torontu.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua, izabrana u listopadu prošle godine uz obećanje da će Kanada brže prihvatiti veći broj izbjeglica nego za vrijeme prethodne konzervativne vlade, morala je raniju najavu da će do kraja prosinca 2015. osigurati prihvat 25 tisuća Sirijaca zbog sigurnosnih provjera i logistike pomaknuti na ožujak 2016.

Prema podacima na mrežnoj stranici državnog imigracijskog ureda, od Trudeauova preuzimanja dužnosti 4. studenoga, ta je zemlja do 11. siječnja prihvatila 9593 Sirijaca, a desettisućiti sirijski izbjeglica ušao je u zemlju u utorak.

Uglavnom glatko pristizanje izbjeglica obilježio je tek jedan manji incident u petak prošli tjedan u Vancouveru, kada je biciklist paprenim sprejem napao skupinu izbjeglica.

Najveći je izazov pronaći dovoljne smještajne kapacitete u Torontu, gdje izbjeglice pristižu u najvećem broju, kako bi potom bili razmješteni diljem zemlje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.