– Iračke sigurnosne službe pronašle su tijela više desetaka civila ubijenih metcima blizu grada Mosula, na koji traje ofenziva vladinih snaga protiv takozvane Islamske države (IS) u Iraku, objavilo je u utorak Povjereništvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Snage iračke vlade uz potporu kurdskih boraca i međunarodnu zračnu potporu predvođenu Sjedinjenim Državama, počele su prošli tjedan veliku ofenzivu na Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, uporište IS-a.

Čini se da džihadisti IS-a ubijaju civile kojih na tisuće pokušavaju pobjeći iz Mosula, upozorila je UN-ova agencija.

Oko 70 tijela ubijenih metcima otkriveno je u selu Tulu Naser, objavilo je povjereništvo uz ogradu da to nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora.

Dojava o takvim pokoljima ima i iz drugih područja. U selu al-Safina, nekih 45 kilometara od Mosula, pronađena su tijela 15 civila koje je ubio IS 19. listopada. Njihova su tijela, kako je navedeno, pobacana u rijeku.

U istome selu šest je civila bilo privezano za vozilo i vučeno sve dok nisu izdahnuli, navodi UN.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.