Talijanski muslimani okupili su se unatoč kiši u Rimu i još nekoliko gradova kako bi se distancirali od islamističkih militanata

Pod sloganom “Ne u moje ime”, stotine su se okupile na trgu u središtu talijanske prijestolnice gdje su minutom šutnje odali počast žrtvama džihadističkog nasilja.

U Rimu su, kao i u drugim europskim gradovima, pojačane mjere sigurnosti nakon napada u Parizu 13. studenoga u kojima je poginulo 130 ljudi.

Diljem Italije zabilježeno je nekoliko izoliranih incidenata protiv imigranata, a desničarski političari pozvali su talijanske muslimane da pokažu da ne prihvaćaju nasilje.

“Te terorističke skupine samo stvaraju mržnju između naroda i religija”, rekao je Mustafa Hajraui, predsjednik Talijanske islamske konfederacije.

Okupljeni su izvikivali “ne terorizmu” i nosili transparente na kojima je pisalo “terorizam je karcinom” i “mi nismo neprijatelji”.

Na skup je došlo nekoliko talijanskih političara, uključujući Halida Čaukija, zastupnika marokanskog podrijetla iz redova vladajuće Demokratske stranke koji je pod zaštitom zbog prijetnji nakon pariških napada.

Slični skupovi održani su u Milanu i Genovi.

 

Komentiraj