Mađarska će predložiti određivanje svjetskih kvota za prihvat izbjeglica, a od Europske unije tražit će preuzimanje financiranja izbjegličkih kampova u Jordanu, Turskoj i Libanonu, izvijestila je u utorak agencija DPA.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je izvjestiteljima u New Yorku kako će u srijedu izaći s takvim prijedlogom tijekom sastanka na visokoj razini, koji će biti održan u sjeni Opće skupštine Ujedinjenih naroda.
“Svi važni čimbenici svjetske politike trebali bi podnijeti dio tereta izbjegličke krize, trebali bi ga raspodijeliti i morali bi uvesti svjetske kvote. Nije pošteno da Europa jedina podnosi taj teret”, izjavio je Szijjarto.
Mađarski ministar vanjskih poslova izrazio je nadu da će glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon prihvatiti ovu preporuku i pripomoći u uspostavljanju sustava kojim bi se našlo globalno rješenje za problem izbjeglica.
Szijjarto je uputio i prijedlog da se EU angažira u financiranju izbjegličkih kampova u državama koje graniče sa Sirijom.
“Ako je potrebno graditi nove kampove, i njih bi trebalo financirati”, istaknuo je Szijjarto te dodao da Europa ne bi trebala očekivati da će Turska, Libanon i Jordan sami podnijeti teret ove krize.
Mađarski ministar vanjskih poslova nije propustio istaknuti da je njegova zemlja u ovoj godini već prihvatila 275.000 migranata te da očekuje kako će se taj broj do kraja godine udvostručiti. Stoga je pozvao na formiranje zajedničkih snaga Europske unije koje bi kontrolire grčku granicu i dotok migranata na europsko tlo.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.