U Hrvatsku je tijekom nedjelje ušlo oko 5 tisuća izbjeglica, objavilo je danas rano ujutro Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Tako se broj ljudi koji su pristigli u Hrvatsku za vrijeme vikenda popeo na više od 12 tisuća.

Iz privremenog prihvatnog centra u Opatovcu sve osobe su se prevozile autobusima i vlakom prema mađarskoj granici.

Najviše izbjeglica je ušlo na području Bapske, a od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 77 tisuća izbjeglica.

U kampu za prihvat izbjeglica Opatovac se trenutno nalazi oko 1.000 osoba.

Mađarska je još u petak pokrenula 8159 postupaka protiv ilegalnih imigranata, od čega je čak 7895 protiv izbjeglica koji su prošli mađarsko-hrvatsku granicu, dok su oni koji su prešli srpsku granicu u značajnoj mjeri pošteđeni.
Ministar obrane Ante Kotromanović jučer je istaknuo kako se odnosi sa Srbijom polako popravljaju, no kako problem toga da Srbi šalju izbjeglice na hrvatsku granicu i dalje ostaje. Zoran Milanović bio je puno oštriji u svojoj ocjeni srpske pozicije te je istaknuo kako “Srbija nije država” jer ne radi “apsolutno ništa.”

Kotromanović je pozvao na stabilizaciju odnosa sa Srbijom, dodajući kako su na djelu “sitne igre” koje su potpuno nebitne i beznačajne spram sudbina izbjeglica koje se muči umjesto da ih se šalje preko Mađarske.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.