Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u utorak predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) da dade ostavku zbog raskidanja koalicijskog sporazuma i odbijanja njegova prijedloga rebalansa koji su kritizirali i drugi gradski zastupnici iz SDP-a, HNS-a i HDZ-a jer ga smatraju neutemeljnim i nerealnim, posebice kad je riječ o gradnji fontana.

Za Bandićev prijedlog rebalansa glasovalo je 18 gradskih zastupnika, a 22 su bila protiv.

“Što je tu demagoško i populističko? Ne morate se sa mnom slagati, ali tko vam daje pravo da me vrijeđate?” upitao je Bandić potaknut negativnim ocjenama većine gradskih zastupnika na prijedlog rebalansa i povećanje proračuna za 250 milijuna kuna. Pozvao ih je da se u dva tjedna dogovore o tome koje projekte predlažu, dodajući pritom kako “to sigurno neće dočekati”.

Sam je najavio dva nova rebalansa sa šest kapitalnih projekata vrijednih 300 milijuna kuna, među kojima je i obnova fasada.

“I što sad?” upitao je Bandić i dodao: “Imam viziju u svojih 15-16 godina gradonačelnikovanja. Nisam na vašu odluku čekao kao tele na klanje. Kad bih klubovima zastupnika dao da se dogovore za dva tjedna, nema šanse da bi se to desilo. Znate li plivati? Fontane su plitke. Ove fontane zvat će se Bandićeve fontane i to vas boli. Možete i vi, ali trebaju vas prvo izabrati za gradonačelnika. Ili ste u zoni odgovornosti ili u oporbi”, rekao je Bandić.

Osim toga, između gradonačelnika Bandića i predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) pale su teške riječi i međusobne optužbe o tome tko je kriv za raskid međusobnoga koalicijskog sporazuma.

“Ne možete sjediti dugo na dva stolca. Morate se odlučiti. Napustili ste gnijezdo, a zadržali ste mjesto, plaću, sobu i političku govornicu. To ćete morati potražiti drugdje”, poručio je Bandić Kosoru.

 

  • Kosor mu je pak odgovorio da je Bandić sam davno odlučio o prekidu suradnje.

 

“Bili ste u pritvoru kad je Vaša zamjenica (Jelena Pavičić-Vukićević) jednostrano raskinula suradnju s nama. Više nismo u suradnji i nećemo ni biti. A što se tiče odgovornosti – dajmo ostavku zajedno i idemo na izbore. Mislim da sam bio više nego jasan”, odgovorio je Kosor.

Bandić mu je pak uzvratio da je on izabran neposredno, a za Kosora je rekao da se skriva iza drugih te mu je poručio: “Odlučite se, Bandić ili Karamarko! Očekujem Vas kao protukandidata.” Gradskim zastupnicima HDZ-a poručio je da u rebalansu proračuna nije predložio ništa neozbiljno, neodgovorno, smiješno i opasno, kao što tvrde, a na njihovu opasku da s HDZ-om neće nitko trgovati, rekao je da nikada i nije.

“Znao sam da rebalans neće proći i sve sam pripremio”, istaknuo je te poručio da će zagrebački srednjoškolci dobiti besplatne udžbenike, da će biti probijena Branimirova ulica u punom profilu i projektirana Radnička cesta, sve do kraja godine, “sa ili bez rebalansa”.

Nakon stanke za Klub gradskih zastupnika SDP-a, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da rebalans ne podupiru jer u njemu nema ključnih, a najavljenih projekata te je spočitnuo stranačke dogovore “ispod stola” koji su, eto, propali. “Jednostavno ne želimo da se novac troši proizvoljno”, zaključio je.

Zbog odbijanja rebalansa, rasprava o izmjenama programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture postala je suvišna i sjednica je završila.

Komentiraj

FOTO:Photo: Goran Jakus/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.