Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u petak se obilježava 24. godišnjica osnutka HVU-a, a svečanosti će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

 Od 1991. godine u vojarni na zagrebačkom Černomercu se provode prve časničke i dočasničke obuke za pripadnike Zbora narodne garde.

Od 1993. godine, vojarna nosi ime Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”, u kojem se provode temeljni i napredni časnički i dočasnički tečajevi u Časničkoj i Dočasničkoj školi. Iste godine, osnovana je i Zapovjedno stožerna škola “Blago Zadro”, a 1995. i Škola stranih jezika.

Od 1996. godine u Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” provodi se najviša razina izobrazbe.

Model civilno-vojne izobrazbe, program “Kadet” započeo je 2003. godine, dok su 2014. godine na HVU započeli s radom i novi sveučilišni studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i zapovijedanje.

Od 18. rujna 2015. godine, Hrvatsko vojno učilište nosi ime prvog hrvatskog predsjednika “Dr. Franjo Tuđman”, dok je nova ustrojstvena jedinica Centar vojnih škola preuzela ime “Petar Zrinski”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.