Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a dogovorili su u četvrtak na sastanku u Bruxellesu proširenje svoje operacije u Sredozemlju kako bi pomogli u borbi protiv krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz sjeverne Afrike u Europu.

Šefovi diplomacija 28 zemalja članica okupili su se na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu na kojem razgovaraju o situaciji na južnim i istočnim granicama Saveza, proširenju aktivnosti u Sredozemlju i pripremama za summit čelnika zemalja članica početkom srpnja u Varšavi.

“Složili smo se oko toga da Savez može učiniti puno više u Sredozemlju”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“NATO može imati pomorsku ulogu u misiji Europske unije Sophia u sprečevanju ilegalnih migracija i krijumčerenja izbjeglica”, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

“U današnjoj raspravi pokazalo se da postoji suglasnost da NATO može pomoći”, istaknuo je Kerry i dodao da NATO u toj misiji neće imati borbenu ulogu.

“Sophia”, pomorska misija Europske unije djeluje u međunarodnim vodama u blizini Libije. Budući da ne može djelovati u libijskim teritorijalnim vodama bez potpore Vijeća sigurnosti UN-a, a na zahtjev libijske vlade, koja se muči da uspostavi autoritet u zemlji, učinkovitost te misije ograničenog je dometa.

NATO i EU ističu da bi mogli djelovati bliže libijskim obalama ako bi to zatražila libijska vlada koja ima potporu UN-a.

Jedan od težih problema s kojim se suočava ta misija je što učiniti s izbjeglicama koji su spašeni u blizini libijske obale, budući da ih se ne može onamo vratiti zbog posvemašnjeg kaosa koji vlada u Libiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potpisali su u četvrtak protokol o pristupanju Crne Gore, koja će postati 29 članica Saveza kada se u svim zemljama članicama dovrši proces ratifikacije.

Američki šef diplomacije kazao je da je politika otvorenih vrata NATO-a važna i da je “Crna Gora veoma naporno radila godinama da bi došla do ove točke”.

“Morala je ispuniti određene demokratske standarde”, rekao je.

Britanski šef diplomacije Philip Hamond istaknuo je u razgovoru s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem da će ulazak Crne Gore u NATO biti pozitivan poticaj za cijelu regiju Zapadnog Balkana i da će Velika Britanija nastaviti podržavati je na putu u članstvo u Europsku uniju.

Novo proširenje NATO-a dolazi u trenutku prilično napetih odnosa s Rusijom, koja se izričito protivi ideji daljnjeg širenja Saveza na istok. Kerry je upozorio da NATO neće dopustiti da na njegove odluke utječu nečlanice. NATO ostaje otvoren za dijalog s Rusijom, ali da povratak na uobičajene odnose prije krize nije moguć dok se sporazum iz Minska o primirju u istočnoj Ukrajini ne bude u potpunosti poštovao.

Dodao je da zemlje NATO-a nikada neće priznati nelegalnu rusku aneksiju Krima.

Odnosi s Rusijom glavna su tema ministarske radne večere.

U petak, drugi dan sastanka, na dnevnom redu su odnosi NATO-a s EU-om. Sastanku će se pridružiti visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, koje nisu članice Saveza, ali su zbog ruske prijetnje zainteresirane za jaču suradnju s NATO-om.

Komentiraj