Nastavljeni prosvjedi u Venezueli

0
1
epa05958028 Opposition supporters march in Caracas, Venezuela, 11 May 2017. Hundreds of Venezuelan opposition followers took part in a demonstration paying tribute to Miguel Castillo, who was killed during a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro on 10 May 2017. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Približno tisuću oponenata socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru, u crnini, s cvijećem i zastavom Venezuele, odalo je počast u četvrtak 38. žrtvi prosvjeda koji potresaju zemlju već šest tjedana.

“Siti smo nasilja, nitko više ne smije smrtno stradati”, pisalo je na transparentu jednog prosvjednika u Caracasu kojim se odavala počast Miguelu Castillu (27), ubijenom u srijedu vatrenim oružjem u prosvjedu koji je izazvao sukobe sa snagama reda.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u četvrtak da će se provesti istraga o uzrocima smrti te optužio oporbu da vodi “oružanu pobunu” koja će biti odgovorna za te žrtve.

Politička i gospodarska kriza u Venezueli pojačala se od početka travnja kad su počeli prosvjedi oporbe zahtijevajući prijevremeni odlazak predsjednika Madura.

U tom valu prosvjeda i nasilja već je poginulo 38 osoba a više stotina ih je ozlijeđeno.

Ukupno je privedeno 1990 osoba, od kojih je 650 zadržano u zatvoru, po nevladinoj organizaciji Foro Penal koja osuđuje činjenicu da je jednom dijelu njih suđeno, nezakonito, pred vojnim sudom.

Komentiraj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here