U srijedu je nastavljena utrka s vremenom kako bi se pronašli preživjeli u potresu u kojem je poginulo više od 360 osoba na granici između Pakistana i Afganistana, te im se osigurala odjeća i hrana u zoni mjestimice prekrivenoj snijegom i odsječenoj od svijeta.

Stotine tisuća osoba našlo se potpuno izolirano u tim planinama nakon potresa jakosti 7,5 stupnjeva koji je u ponedjeljak uništio tisuće kuća, izazvao klizanje tla i prekinuo komunikacije.

Uz pogoršanje vremena, spasioci strahuju da vrlo nestabilna situacija na planu sigurnosti ne zakomplicira njihov zadatak iako su se talibani koji kontroliraju brojne sektore obvezali da će olakšati njihovu intervenciju.

  • Vrativši se u utorak iz posjeta SAD-u, pakistanski premijer Navaz Šarif obećao je preživjelima “izdašnu naknadu za izgradnju domova”.

Iako je epicentar potresa bio u Afganistanu, većina žrtava zasad je popisana u susjednom Pakistanu – 248 mrtvih, od kojih 202 u pokrajini Hiber Pahtunhva. Više od 1600 osoba je ozlijeđeno.

Vlasti strahuju da će te brojke porasti zbog nestašica vode, hrane i pada temperature.

Službeni podaci o smrtno stradalima u Afganistanu popeli su se u utorak na 115, više stotina ih je ozlijeđeno a 7000 kuća srušeno.

SAD je ponudio humanitarnu pomoć Afganistanu a kineski javni mediji izvješćuju u srijedu da je Peking ponudio pomoć dvjema zemljama.

Godine 2005. u istom je području došlo do stravičnog potresa jakosti 7,6 stupnjeva u kojemu je poginulo više od 75.000 ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/JAWAD JALALI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.