Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji su se sastali u srijedu, htjeli su dati završni podstrek UN-ovu prijedlogu da se u ponedjeljak u Ženevi održe mirovni pregovori između sirijskog režima i dijela oporbe.

“Sigurni smo” da će pregovori “početi ovih dana, u siječnju”, rekao je Lavrov pred novinarima, nakon trosatnog susreta s američkim kolegom u Zuerichu.

“Diplomatski proces će uskoro početi, nadamo se tijekom siječnja, spominje se nekoliko nadnevaka, ali konačna odluka je na glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, uz ocjenu i preporuke njegova posebnog izaslanika Staffana de Misture”, dodao je.

“Ima još dosta vremena do kraja siječnja” i Moskva ne razmišlja o odgađanju početka pregovora za veljaču, rekao je ruski ministar.

John Kerry pak nije ništa rekao pred okupljenim novinarima.

Njegov glasnogovornik John Kirby rekao je u priopćenju da su dvojica ministara vanjskih poslova “razgovarala o prijedlozima za pregovore pod pokroviteljstvom UN-a između sirijskih strana 25. siječnja i o potrebi da se nastavi ići prema diplomatskom rješenju sirijske krize”.

State Department je u utorak, prije Kerryjeva odlaska iz Washingtona, priznao da “ostaje još puno posla” prije nego u ponedjeljak počnu ti pregovori sirijske oporbe i vlade Bashara al-Assada.

U srijedu je sirijska oporbena koalicija u Saudijskoj Arabiji ipak objavila sastav svog izaslanstva na tim pregovorima, tražeći prekid bombardiranja i prekid opsade nastanjenih područja u Siriji.

Sukladno međunarodnim smjernicama koje je u Beču u studenome 2015. pripremilo 17 zemalja – među njima velesile i regionalni protagonisti sukoba poput Saudijske Arabije i Irana – treba se zaključiti primirje, formirati prijelazna vlada i organizirati izbori u roku od 18 mjeseci. Taj bečki proces je 18. prosinca jednoglasno potvrdilo petnaest članica UN-ova Vijeća sigurnosti.

Kako navodi State Department, Kerry je “pozvao Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na Assadov režim i što prije osigura slobodan i trajan humanitarni pristup svim Sirijcima u potrebi, napose onima na područjima pod opsadom, kao što je Madaja”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.