Deset civila, među kojima sedmero djece, ubijeno je u petak u napadima na dijelove Alepa pod kontrolom pobunjenika, dok traju pokušaji pobunjenika da probiju opsadu grada, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Trideset i prvog srpnja su pobunjenici uz pomoć džihadističke skupine Fateh al-Cham (bivša Fronta al- Nusra) pokrenuli na jugu Alepa protuofenzivu kako bi prekinuli opsadu režima nad njihovim četvrtima u tom gradu na sjeveru zemlje.

U audio poruci objavljenoj na džihadističkim stranicama, šef Fronte Fateh al Cham je rekao da je uvjeren u njihovu pobjedu.

Ali do sada to se ne događa. Nakon što su uspjeli zauzeti nekoliko područja, pobunjenici su izgubili položaje u naletu vojske, iranskih boraca, libanonskog  Hezbollaha i ruskog zrakoplovstva. U petak je u zračnim napadima ubijeno 10 civila, među kojima sedmero djece u pobunjeničkoj četvrti Marje, precizirao je SOHR.

Ta nevladina agencija nije precizirala o čijim se zrakoplovima radi, ali sirijski i ruski zrakoplovi redovno napadaju pobunjeničke sektore.

Od 31. srpnja je ubijeno najmanje 112 civila, među kojima 33 djece u bombardiranjima pobunjeničkih kao i prorežimskih četvrti.

U četvrtak je američki predsjednik Barack Obama kritizirao Moskvu zbog njezine vojne podrške sirijskom režimu.

Oko 60 km sjeveroistočno do Alepa arapski i kurdski borci okupljeni u Sirijskim demokratskim snagama (FDS) napreduju prema Minbeju, uporištu džihadista skupine Islamska država (IS) uz zračnu podršku međunarodne koalicije kou vode Sjedinjene Države.

Prema SOHR-u FDS kontroliraju 70 posto opkoljenog grada.

U sukobu u Siriji je poginulo više od 280.000 osoba.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.