Hrvatski sabor nastavlja u petak rad raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, najavio je predsjednik Sabora Željko Reiner nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Najavljene zakonske izmjene potaknulo je Ministarstvo socijalne politike i mladih radi jačanja pravne zaštite građana i usklađivanja s pravnom regulativom Europske unije.

Njima bi se trebala urediti “sveobuhvatna zaštita od viktimizacije” te provesti načela jednakih mogućnosti i postupanja prema muškarcima i ženama pri zapošljavanju i radu.

Zabranjuje se diskriminacija na temelju bračnoga i obiteljskog statusa te spolne orijentacije, a kao diskriminacija kvalificira se i neprihvatljivo postupanje prema ženama na osnovi trudnoće ili materinstva.

Naime, Europska komisija utvrdila je da odredbe hrvatskog Zakona o ravnopravnosti spolova ne pružaju dovoljnu zaštitu od viktimizacije svim osobama pogođenima diskriminacijom na temelju spola ni onima koji ih podupiru.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.