Stotine migranata u ponedjeljak je počelo prelaziti iz Grčke u Makedoniju, nakon što su pronašli put kroz ogradu na granici, prenose agencije. Ranije u ponedjeljak, više od tisuće ljudi, među kojima je bilo puno djece, napustilo je kamp u Idomeniju i prešlo rijeku u blizini granice.

Stigavši do rijeke, između dvije obale razvili su uže i formirali ‘ljudski lanac’ kako bi jedni drugima pomogli prijeći rijeku. Migranti su poručili kako pokušavaju pronaći pukotinu u ogradi na granici, napravljenoj od bodljikave žice.

“Nadamo se da možemo prijeći, ima nas puno. Stvarno puno”, rekao je 24-godišnji Sirijac Aziz agenciji APTN. “Ne želimo ostati u Idomeniju, umorni smo od boravka ovdje.”

Makedonski su vojnici neke migrante stavili u vojne kamione, a Reuters javlja kako nije poznato kamo ih planiraju odvesti.

Oko 14 tisuća ljudi ostalo je zarobljeno u kampu, a svakim se danom, najviše zbog obilne kiše, uvjeti srozavaju. Makedonija je prošlog tjedna objavila kako više neće puštati migrante u zemlju, blokiravši tzv. balkansku rutu.

Komentiraj