Džihadistički napadi u Bruxellesu su oživjeli kritike belgijskog upravljanja imigracijom i slabosti policije i njezinih obavještajnih služba, što vlasti odbacuju i traže europsku suradnju.

Dan nakon samoubilačkih napada u kojima je 31 osoba ubijena i 270 ranjeno u zračnoj luci i u metrou belgijske prijestolnice, najoštrija osuda u srijedu stiže iz Izraela.

“Ukoliko u Belgiji nastave jesti svoju čokladu i uživati u životu, a ne razmišljati da dio muslimana koji su tamo organizira terorističke napade, neće biti sposobni boriti se protiv njih”, izjavio je izraelski ministar informiranja Israel Katz.

Turska je dodala ulja na vatru navodom da je 2015. uhitila i deportirala Ibrahima El Barkaouia, koji je u srijedu s bratom Khalidom identificiran među trojicom bombaša samoubojica napada u Bruxellesu. “Belgijanci su nam rekli da su ga oslobodili”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ipak najveći šok je priredio francuski ministar financija Michel Sapin koji je već u utorak navečer govorio o “belgijskoj naivnosti prema islamističkoj radikalizaciji i plemenskom uređenju u nekim četvrtima”, aludirajući na općinu Molenbeek u kojoj je odrastao osumnjičeni za organiziranje napada u Parizu 13. studenoga sa 130 mrtvih Abdelhamid Abaaoud, jedan od bombaša samoubojica Brahim Abdeslam i njegov brat Salah, jedini preživjeli iz napada. U Molenbeeku je u petak uhićen Salah Abedslam nakon 4 mjeseca bijega u kojem su mu pomagala braća El Bakraoui.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je tv-kanalu TV5Monde rekao da se oni u Belgiji “moraju suočiti s problemima u nekim četvrtima i u nekim gradovima, ne samo u Molenbeeku već i drugdje, ali da se ista rasprava mora voditi i drugdje u Europi, posebice u Francuskoj”.

Francuski premijer Manuel Valls se ogradio od svog ministra financija i “odbio davati lekcije belgijskim prijateljima”.

U Parizu su kritike upućene Belgiji odmah nakon napada u studenom, kao i nakon uhićenja Salaha Abdeslama, kada je otkriveno da se najtraženiji čovjek u Europi mogao skrivati četiri mjeseca u Bruxellesu.

“Naivnost Belgije nas je stajala 130 mrtvih”, rekao je u subotu bivši francuski antiteroristički sudac Alain Marsaud i u belgijskom dnevnom listu Le Soir i doveo u pitanje sposobnost belgijskih interventnih snaga i obavještajnih službi.

Stručnjak za terorizam u norveškom institutu istraživanja obrane NDRE Thomas Hegghammer je relativizirao optužbe upućene belgijskim vlastima i rekao da se to “danas zbiva u Belgiji, ali isto bi se moglo dogoditi i drugdje”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.