Visoki pobunjenički zapovjednik rekao je u petak kako snage sirijske vlade neće nikada uspjeti osvojiti istočni, pobunjenički dio Alepa, u vrijeme dok traje treći tjedan njihove žestoke ofenzive i dok vojni izvori tvrde da operacija ide po planu.

Ruski zračni napadi pokazali su se nedovoljnom pomoći vladinim kopnenim snagama u urbanom ratovanju, ističe Melhem Akidi, zamjenik zapovjednika pobunjeničke skupine Fastaqim. Iako su bombardiranja uništila veći dio grada, ona su izbjegavana u područjima bliskih borbi zbog straha da će se pogoditi kriva meta, dodaje Akidi.

Pobunjeničke skupine su se ovog ljeta dobro pripremile na opsadu, a sprema se i protunapad, rekao je Akidi agenciji Reuters.

“Ne postoji vojna opasnost za Alep”, tvrdi Akidi, te dodaje kako su “opasniji svakodnevni masakri režima koji ciljaju ne samo ljude, nego i temelje života u Alepu”.

Suprotno od Akidija, sirijski vojni izvori tvrde da se njihov pohod nastavlja, te ponovno odbacuju optužbe da gađaju civile.

“Dosadašnja postignuća idu po planu, te djelujemo postupno”, tvrdi drugi, nesirijski izvor koji je dio regionalnog saveza koji se bori za predsjednika Bashara al-Assada.

Te vojne procjene o dugotrajnim borbama u Alepu stižu uoči sastanka ruskog i američkog ministra vanjskih poslova u Švicarskoj gdje će pokušati nastaviti sa svojim neuspjelim pregovorima o diplomatskom rješenju sirijske krize.

Alep, prije rata najveći sirijski grad, nekoliko je godina podijeljen na područje koje kontrolira vlada, te ono u rukama pobunjenika. Pobunjenički istok je zadnje veliko gradsko uporište nacionalističkih pobunjenika protiv Assada, te bi njegovo osvajanje bila velika strateška nagrada za snage sirijske vlade.

Sirijska vojska, kojoj pomažu iranske milicije i ruske zračne snage, 22. rujna su najavile veliku ofenzivu kojom će osloboditi pobunjenički dio grada. U toj operaciji dosad je ubijeno nekoliko stotina ljudi, te je sravnjen velik broj zgrada.

Pogođene su i bolnice, zbog čega su SAD i Francuska optužile Rusiju i sirijsku vladu za ratne zločine, što su Damask i Moskva odbacili, tvrdeći da su im mete samo militanti.

Komentiraj