Islamska država preuzela je u srijedu odgovornost za napad na autobus s tuniškom predsjedničkom gardom, objavila je ta skupina.

Tuniške vlasti rekle su da je u napadu bombaša samoubojice u središtu glavnog grada u utorak ubijeno najmanje 12 ljudi a vlada je zbog toga uvela izvanredno stanje u državi. Napad se dogodio na autobusnoj postaji, gdje se predsjednička straža ukrcava i iskrcava iz autobusa.

Počinitelj napada bio je Tunižanin identificiran kao Abu Abdalah al-Tunisi koji je imao eksplozivni prsluk koji je aktivirao. Trinaesto tijelo pronađeno je na mjestu napada i sada se utvrđuje je li to napadačevo tijelo.

Ove godine u Tunisu su se dogodila dva velika napada, što je unazadilo jednu od najvažnijih grana gospodarstva te zemlje – turizam.

Naoružani je muškarac u lipnju ubio 38 stranih turista na hotelskoj plaži, a u ožujku je grupa naoružanih muškaraca ubila 21 turista u napadu na muzej Bardo u Tunisu. Za oba napada odgovornost je preuzela Islamska država.

Ova sjeverrnoafrička država vjerojatno proizvodi najveći broj džihadista, a vlasti kažu kako se najmanje tri tisuće njenih državljana bori u Iraku i Sitiji. Tunižani se bore i na strani ekstremista u susjednoj Libiji.

Komentiraj