Zbog opće opasne radnje na 22 mjeseca zatvora splitski je Općinski sud u utorak osudio Igora Sviličića (40) koji je u lipnju ove godine u prostorije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) bacio molotovljeve koktele, a uz to mu je i produljen pritvor.

Tijekom suđenja je dokazano kako je Sviličić 8. lipnja oko 12,10 sati ušao u HZZO te nogom otvorio vrata ureda u kojima su bili zaposlenici i stranke. Potom je upaljačem zapalio već pripremljene staklene boce napunjene zapaljivom materijom te ih bacio u ured. Zatečeni zaposlenici i stranke su u strahu za život bježali kroz vrata i iskakali kroz prozore.

 Nakon što je bacio par molotovljevih koktela, pobjegao je, a za sobom je ostavio gajbu sa još sedam pripremljenih boca. Policija je Sviličića ubrzo uhitila na području Poljuda. Požar u HZZO-u gasilo je 17 vatrogasaca, a materijalna šteta bila je procijenjena na iznos od 200.000 kuna. Požar nije oštetio dokumente pohranjene na računalima. Nakon incidenta zaposlenici su dobili psihološku pomoć, te je HZZO angažirao zaštitara.
Sviličić je i prije tog incidenta bio poznat djelatnicima splitskog HZZO-a jer je već imao verbalne ispade u istim prostorijama zbog čega je od Prekršajnog suda dobio zabranu približavanja tom uredu. Motiv za incident je njegovo nezadovoljstvo rješenjem liječničkog povjerenstva službe HZZO- a u kojem mu je odbijeno plaćanje putnih troškova do Krapinskih toplica zbog zdravstvenih problema s kralježnicom.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.