Ravnateljica Goetheova instituta u Abidjanu, Henrike Gross, njemačka državljanka, poginula je u nedjeljnom napadu na ljetovalište Grand-Bassam, blizu Abidjana, doznaje AFP od njezinih suradnika.

“Ožalošćeni smo zbog pogibije Henrike Gross, koja je u zadnje dvije godine bila ravnateljica Goetheova instituta”, rekao je za AFP zaposlenik instituta koji je htio ostati anoniman.

“Ovo je težak udarac za kulturne krugove u Obali Bjelokosti”, rekao je novinar M’Bra Harding koji prati kulturu i poznavao je žrtvu.

“Bila nam je poput majke, toliko je voljela kulturu Obale Bjelokosti”, dodao je, odajući priznanje “ženi koja je bila zaljubljena u reggae”.

“Potvrđujemo smrt njemačke državljanke” u tom napadu, rekao je čelnik njemačkog veleposlanstva u Abidjanu, bez drugih pojedinosti.

Po riječima ministra unutarnjih poslova Obale Bjelokosti Hameda Bakayoka, 22 civila, među kojima dvoje bijelaca i dvojica pripadnika sigurnosne službe, poginula su u nedjelju u napadu u Grand-Bassamu. Među ubijenim državljanima Zapadnih zemalja su Francuz i Njemica, dodaje ministar.

Odgovornost za napad preuzelo je sjevernoafričko krilo Al Kaide.

Ovo je treći veliki napad ekstremista u zapadnoj Africi zadnjih mjeseci.

Predsjednik Obale Bjelokosti treba u ponedjeljak održati izvanredni sastanak vlade o džihadističkom napadu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.