Veza između ubojice iz Kalifornije koji je sa suprugom masakrirao 14 osoba u srijedu u San Bernardinu i eventualnih islamista je “vrlo slaba”, ocijenio je u petak odvjetnik njegove obitelji.

“Sastali smo se s FBI i netko je rekao da su nešto našli na njegovom računalu”, rekao je na CNN-u David Steven Chesley koji predstavlja obitelj Syeda Farooka, počinitelja najgoreg krvoprolića u Sjedinjenim Državama u posljednje tri godine.

Syed Farook je “s nekim razgovarao, tko je razgovarao s nekim drugim, tko je gledao nešto u vezi skupine Islamske države (IS), to je tako daleka veza, da u tome nema ničega”, dodao je odvjetnik.

Prema drugom odvjetniku obitelji Mohamadu Abuershaidu, ubojica nikada nije putovao u Pakistan, od kuda su podrijetlom njegovi roditelji, ali je putovao u Saudijsku Arabiju.

Njegova je supruga rođena i odrasla u Pakistanu. Kada je imala oko 20 godina preselila se u Rijad. Ona je konzervativna domaćica, dodao je Abuershaid.

Vlasti istražuju teroristički motiv, osim eventualne profesionalne svađe, kako bi objasnili što je potaknulo Syeda Farooka i Tashfeen Malik, naoružane do zuba, da ubiju 14 osoba i rane 21, prije nego su smrtno stradali u pucnjavi s policijom nekoliko sati nakon drame.

Prema tv-kanalu CNN, koji se poziva na policijske izvore, Syed Farook se radikalizirao.

Prema pisanju New York Timesa koji se poziva na informirane parlamentarce Farook je bio u kontaktu s “ekstremistima u SAD-u i u inozemstvu prije puno godina, ali ne nedavno”.

Taj 28-godišnjak je bio u kontaktu s pet osoba o kojima je FBI vodio istrage zbog sumnji na terorizam, od kojih je jedna povezana sa somalskim islamistima Šebab i jedna s Frontom al-Nosra, sirijskim ogrnakom al-Kaide.

Los Angeles Times je, pozivajući se na jednog dužnosnika savezne vlade, naveo da je Farook bio u kontaktu s nekoliko navodnih ekstremista i da je komunicarao s najmanje jednom osobom koja je pod nadzorom zbog terorističke opasnosti.

Komentiraj