Samo nekoliko sati prije nego što su na prosvjedu protiv policijskog nasilja u Dallasu snajperisti upucali 11 policajaca, od kojih je petero preminulo, američki predsjednik Barack Obama je komentirao upravo pucnjave u kojima je u dva dana policija ubila dvojicu Afroamerikanaca.

“Ovo nisu izolirani incidenti. Oni ukazuju na šire probleme u našem pravosudnom sistemu, na rasne predrasude koje se javljaju u svim dijelovima sustava, posljedični gubitak povjerenja između snaga reda i prevelikog broja pripadnika zajednica kojima služe”, istaknuo je.

Naglasio je kako svi moraju napraviti više kako bi se suočili s rasnim predrasudama u policijskim redovima. Istaknuo je i kako ozbiljan problem ne znači da prema većini policajaca ne osjeća poštovanje i zahvalnost jer svakog dana svoje živote stavljaju na kocku kako bi zaštitili građane.

Obama je upozorio i da su Afroamerikanci ‘na udaru’ policije – šanse za uhićenje Afroamerikanaca dvostruko su veće od uhićenja bijelaca, a dobivaju i 10% duže zatvorske kazne. “Naša zabrinutist zbog ovih probelma nije pitanje političke korektnosti, pitanje je Amerikanaca”, rekao je dodajući da Afroamerikanci i Latinoamerikanci čine 30% ukupne populacije.

Komentiraj